Bàner

Banyeres Digital - Les notícies de Banyeres de Mariola

Societat

PROTAGONISTES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS 2019: CAPITANIES VOLUNTÀRIES DE DRET

Maseros:

A Vicente Llopis Tudela li va impactar la capitania de son pare en l’any 1987 i fruit d’aquella experiència il·lusionant es va dir a sí mateix: ‘Algun dia també seré capità’. Va ser el 25 d’abril de 2018 en l’esmorzar del St. Crist, en veure que ningú «agafava la banda», quan aquell pressentiment li va tornar a rodar pel cap i va prendre la decisió de ser capità dels Maseros. Ho va consultar amb la seua esposa Eva i ja sols faltaven els seus fills, així que al llarg del dia, i amb el beneplàcit familiar, en la vesprada de l’últim dia de festes es confirmava que els Maseros tindrien capità en les festes de 2019.

Resta clar que per a la família Llopis Alejandre, «ser capitans és la confirmació d’una il·lusió», en la que pares i fills han estat d’acord en dur endavant el projecte. Segons expressen, la seua capitania es caracteritzarà «molt familiar» i a més comptaran amb els seus parents, amics i companys d’esquadra per a la confecció del «boato» i per al gaudiment del públic assistent a l’acte de l’Entrada. Com resulta natural, ja es desvetllarà en què consistirà el seu seguici del que sols ha transcendit que els capitans pujaran el carrer La Creu a peu «com sòl fer-se a Banyeres», indiquen. Amb aquest anhel de gaudir de la festa en família, els capitans desitgen al poble unes bones festes en les que «caldrà dosificar-se», degut a què enguany hi haurà no 4, sinó 5 dies de festes viscudes al màxim nivell.

Pel que respecta a l’actualitat dels Maseros, a la finalització de les passades festes la filà es va plantejar la possibilitat en votació d’adquirir un local per a la construcció d’un nou maset. La proposta va ser desestimada per un escàs nombre de vots entre els més de 300 festers al considerar que, de moment, tenen cobertes les necessitats festeres amb l’actual situat també a l’ombra del castell.

Marrocs:

En l’any 1994 els components de l’esquadra La Borla van ser capitans dels Marrocs. Aquella experiència va impactar en els seus membres i ara, passats 25 anys, cinc protagonistes d’aquella fita festera s’han plantejat reviure l’experiència acompanyats per les seues famílies i comptant amb la col·laboració dels seus companys i/o familiars d’esquadra. «En principi, no teníem previst celebrar el 25 aniversari», però conforme anava acostant-se la xifra José Joaquín Albero Bodí, José Luis Belda Molina, Jorge Pascual Albero, Francisco J. Sempere Avellán i Jorge Silvestre Beneyto van decidir rememorar la capitania.

Relaten que els unix una relació d’amistat, puix quasi des dels 5 anys van coincidir formant una esquadra infantil al ser la gran majoria fills del festers. Tenen ben clar que «la capitania ha de ser un projecte en comú». Amb aquesta perspectiva, comenten que desfilaran a peu acompanyats per les respectives famílies i la resta de components de l’esquadra amb l’objectiu comú de passar unes fetes inoblidables, i és per això que esperen també comptar amb el caliu dels components de la filà. Consideren que el càrrec de capitans els obligarà a matinar i vetllar, però tenen assumit que ser capitans suposa un esforç voluntari que es fa amb ganes i il·lusió.

Per últim, sols un xicotet reparo: consideren que és un vertader «contrasentit i barbaritat» que s’haja d’arreplegar la pólvora el mateix dia de St. Jordi. Per la importància dels actes de dispar, s’hauria de trobar i consensuar les fórmules adequades amb l’Administració perquè es faça més viable el procediment de lliurar la pólvora. No debades, Banyeres de Mariola porta molts anys, que es compten ja per segles, fent festes de Moros i Cristians, pel que als capitans els hi resultarà bastant difícil ‘anar a missa i repicar’ en aquesta ocasió.

Quant a l’actualitat de la filà, el manament de Jordi Sanjuán Vañó i la seua Junta Directiva finalitza en acabar les festes. Indiquen que es manté el nombre de festers, situat ara en 311, al compensar-se les altes i baixes. Com a sentiment general subratllen que «si hi ha capità, la festa es viu al sí de la filà d’una manera més intensa i afectiva».

PROTAGONISTES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS 2019. CAPITANIES PER LA FILÀ

Moros Vells:

La Junta Directiva presidida per Hermógenes Fernández Esteve també estrena enguany les dues anualitats de manament al front de la filà. Segons el president, «el que no tingam capità ens ve bé a la Junta a nivell organitzatiu per tal d’anar situant-nos», ja que és la més nombrosa de la festa local amb un total de 509 festers, que en aquesta edició hauran d’abonar un rebut de 265 €, «sense que el dinar del dia de l’Entrada estiga inclós». Per al jove president, estar al front dels Moros Vells és un repte apassionant al tindre que dirigir a tanta gent i espera poder estar a l’altura de les circumstàncies en aquest any de rodatge i així abordar el segon any amb més experiència «perquè l’any vinent els Moros Vells sí que tindran capità», càrrec que ja es troba aparaulat.

Moros Nous:

El devenir de la festa suposa que unes Juntes Directives prenguen la direcció de la filà i d’altres que acaben amb la sensació del deure complit. Aquest és el cas de Mauro Ribera Ferre, president de la Junta dels Moros Nous, que ja albira el final de la seua gestió. Com a balanç, Ribera deixa en el seu haver la finalització d’un mosaic de temàtica àrab a l’entrada del nou maset. El projecte perdurava inacabat durant els últims anys fins que han trobat un artesà marroquí que l’ha finalitzat. La inauguració va ser el passat 13 d’abril en una dia gran de festa. Ribera i la seua junta finalitzen el seu període de gestió al front dels Moros Nous sense haver tingut capitans oficials i «ja fa anys que no en tenim perquè es una despesa gran i sempre manen les circumstàncies personals».

Pirates:

Per als membres de la Junta Directiva dels Pirates, aquesta és una filà que es caracteritza per l’elevat nombre de joves, «senyal identificativa del seu bon ambient». No debades són 207 festers i el nombre va a l’alça, components que enguany han de satisfer un rebut de 295 € «amb tot inclós». La Junta que presidix José María Garrido arriba ja al final de la seua gestió bianual, pel que en el moment del balanç consideren que ha sigut normal, tot i que no han tingut la sort d’arropar a capitans voluntaris, aspecte que sí queda cobert l’any vinent a l’anunciar de forma oficial que els Pirates tindran capità en 2020. Un repte important per a la filà serà l’organització del 75 aniversari de la seua fundació en l’any 2023.

Califes:

Per a Rafael Vicedo Alal, president dels Califes, la filà es troba en un moment de manteniment amb els 60 socis que són enguany, pel que la millor definició que es pot fer de la filà més jove del bàndol moro és la «d’una filà molt familiar». Per al mandatari, «no tindre capità és un handicap major en una filà xicoteta en nombre de festers». Altres factors que també influixen és al situació econòmica personal, el major o menor compromís personal, la comoditat... Els Califes tornen a reivindicar que al ser els últims en la majoria de desfilades, aquest aspecte els perjudica en la minva de públic assistent als actes. Així mateix, consideren que s’estan posant-molt problemes en els actes de dispar, indicant que cal cuidar-los molt al posar l’èmfasi en la significació de l’acte del cementeri per a la festa local el dia 25 d’abril.

PROTAGONISTES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS 2019. CAPITANIES PER LA FILÀ

Cristians:

Els Cristians són una de les huit filaes de Banyeres de Mariola que enguany afronten les festes sense tindre capità. Per a la presidenta Ángela Carrillo Calatayud, aquest fet no és casual perquè hi ha condicionants com la situació econòmica personal de cada fester que influix en una decisió tan important. «S’hauria de fer la capitania d’acord amb les possibilitats de cadascú». Aquesta evidència ajudaria a que hi haguera més capitans voluntaris.

En els Cristians es manté aproximadament el mateix nombre de festers/es de l’any passat que ronda al voltant dels 120 membres i han tingut que satisfer un rebut de 340 € en condicions de festers de ple dret.

Estudiants:

Altra filà en la que hi figura una dona al front de la junta directiva. Inma Altabert Pastor considera que els Estudiants es troben en un bon moment ja que són 337 festers amb 7 baixes i 11 altes en l’últim any, «un senyal que tenim bon ambient», indica. Una de les característiques essencials d’aquesta filà és la seua habilitat de presentar el rebut més econòmic de la festa local, enguany xifrat en 240 €, tot i que per als dinars i sopars cal traure els corresponents tiquets, que són considerats com d’un preu «assequible» per al fester.

Aquest any, els Estudiants també serà una filà que tampoc té capità. En aquest sentit, «no es tracta de superar determinats models, ja que el tema econòmic condiciona una decisió tan important i compromesa» apunta la presidenta. Per solucionar la problemàtica de la representació de la filà quan no hi ha capitans oficials en tots els actes, els Estudiants han aprovat que aquells festers que assumisquen aquest funció «seran compensats amb el reembossament de l’import del rebut».

Contrabandistes:

Per al president Jorge García Llopis, els Contrabandistes assisteixen a «un determinat reviscolamnet de la filà», puix hi ha bon ambient que aporten els joves membres. Per al «contrabando», que hi haja correlació temporal entre la Setmana Santa i les festes no suposa cap problema i cada fester haurà de dosificar-se davant tant dia de festa perquè viuran en el Diumenge de Glòria la seua entraeta i a continuació ja les festes. No seran 4, sinó 5 els dies de festes enguany. Per a crear el necessari bon ambient, on tenen crucial importància el menjar i beure, els Contrabandistes han de satisfer una quota de 330 € que aporten els 159 festers amb que compta la filà. En relació amb la temàtica de les capitanies, indica que els Contrabandistes enguany tenien capitana, «però al tindre que ocupar un càrrec important en la seua filà, es va posposar la decisió».

Jordians:

Els 65 festers de què consta la filà més jove de les festes de Banyeres de Mariola han de fer front a un rebut de 380 €, sens dubte, un dels més cars. És veritat que aquest import inclou “festa a tuti plen” perquè hi ha esmorzars, dinars i sopars inclosos, a més de les quotes de la reforma del maset que és pot dir «està ja quasi tot pagat», segons indica el seu president Miguel Cortés Martínez. Per al mandatari dels Jordians, la filà viu un bon moment amb molt d’ambient, malgrat que han hagut algunes baixes en els darrers anys degut a la situació econòmica que condiciona també una major o menor participació en la festa. Així i tot, els Jordians és una filà jove que afronta la festa amb responsabilitat «perquè al ser-ne pocs quasi tots els membres hem passat per les juntes» i han ostentat càrrecs directius, aspecte que et fa valorar, més si cap, que la festa es desenvolupe de forma correcta.

Paloma Martínez: «La festa és un món de símbols i signes complementaris»

El Teatre Principal acollia a partir del migdia del diumenge 7 d’abril la celebració de l’acte d’Exaltació de Capitans i Bandereres i el pronunciament del pregó de Festes 2019, que en aquesta ocasió va estar a cura de la professora banyerina Paloma Martínez Ferre.

En els prolegòmens de l’acte, presentat per Beatriz Francés i Javier Silvestre, l’Agrupació Musical La Nova era l’encarregada d’aportar els sons de la música festera amb la interpretació del pasdoble Bandolera, la marxa cristiana El barranc del Cinc i la marxa mora Cefe, donant pas als capitans voluntaris de dret de les filaes de Maseros i Marrocs, així com les capitanies representants per la filà en la resta dels cassos.

En la tercera part de l’acte, Paloma Martínez pronunciava el pregó de festes en un to intimista marcat per les vivències personals i familiars al voltant del significat de la paraula festa, que per a ella es troba molt lligada a la música per tradició familiar. Per a la mantenidora, el mes d’abril té una importància crucial a Banyeres de Mariola a l’estar relacionats directament aspectes com la religió i la festa, perquè aquesta «s’entén com un món de símbols i signes complementaris», una mena de dualitat que ha estat un dels fils conductors del seu pregó amb exemples com el cartell d’enguany, amb els rostres contraposats del moro i el cristià, la creu i la lluna, el maset vell i el maset nou o fer el fanal i cremar-lo, «com un tot que es reprén cada any i en el que es repetix sempre el mateix procés».

Segons Paloma Martínez, la festa també es sinònim de presència i absència. La primera, amb la integració dels nou vinguts representants d’un recull de bressol de cultures i fets històrics, junt a l’arribada de familiars i amics que, per diverses circumstàncies, es troben fora de la localitat. Però la festa també és absència, i no sols la dels familiars eternament absents, sinó també dels que per motius de treball, estudis o qualsevol altre no poden gaudir de les festes en plenitud, deixant «cadires buides el dia de Sant Jordi». En el seu pregó tampoc faltaven referències a la importància de la música en la festa, «perquè és pròpia del caràcter mediterrani», destacant la figura del mestre Godofredo Garrigues com a «representant del llegat de la música festera local».

En la conclusió, Paloma Martínez encoratjava a capitans i bandereres a gaudir del moment com a «representants d’uns valors heretats», generació rere generació, del que suposa la festa en aquest poble.

Com és tradicional, la interpretació i el cant de l’Himne a la Festa tancaven l’acte.

Entren en funcionament les noves escales de l’església

Des del darrer cap de setmana han quedat disponibles per al seu ús les noves escales d’accés a l’església parroquial de Santa Maria per la seua porta principal, després que l’empresa concessionària de l’obra finalitzara els treballs de remodelació el darrer divendres. 

El procés de reforma de les grades de l’església s’ha dut a terme com a conseqüència del resultat dels Pressupostos Participatius 2017, al ser aquesta la proposta més demandada pel veïnat per a la seua remodelació. Com es recordarà, i amb aquesta finalitat, es va convocar un concurs d’idees que va ser guanyat pels arquitectes Carlos Francés, Vicente Manuel Vidal, Eliseo Vidal, Manuel Vidal i Pau Rico.

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola dóna les gràcies al veïnat per la seua paciència i comprensió durant el temps que han durat els treballs, ja que qualsevol actuació a la plaça Major sempre ocasiona l’inconvenient d’alterar la normalitat del trànsit de vehicles i vianants.

Pàgina 1 de 113

PROTAGONISTES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS 2019: CAPITANIES VOLUNTÀRIES DE DRET
dijous, 18 d'abril de 2019
Maseros: A Vicente Llopis Tudela li va impactar la capitania de son pare en l’any 1987 i fruit d’aquella experiència il·lusionant es va dir a... Llegiu-ne més...
PROTAGONISTES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS 2019. CAPITANIES PER LA FILÀ
dimecres, 17 d'abril de 2019
Moros Vells: La Junta Directiva presidida per Hermógenes Fernández Esteve també estrena enguany les dues anualitats de manament al front de la... Llegiu-ne més...
Diari de campanya: el PP presenta la candidatura local i Compromís realitza el 1r acte de campanya
dimarts, 16 d'abril de 2019
José Carlos Molina, candidat del Partit Popular a l’alcaldia El Partit Popular de Banyeres de Mariola ha donat a conèixer en la vesprada del... Llegiu-ne més...
PROTAGONISTES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS 2019. CAPITANIES PER LA FILÀ
dilluns, 15 d'abril de 2019
Cristians: Els Cristians són una de les huit filaes de Banyeres de Mariola que enguany afronten les festes sense tindre capità. Per a la presidenta... Llegiu-ne més...
Diari de campanya: Un inici de campanya electoral al ralentí
divendres, 12 d'abril de 2019
A la mitjanit de divendres va començar la campanya electoral per a les Eleccions Generals i les Autonòmiques sense que a Banyeres de Mariola quasi... Llegiu-ne més...
Paloma Martínez: «La festa és un món de símbols i signes complementaris»
diumenge, 7 d'abril de 2019
El Teatre Principal acollia a partir del migdia del diumenge 7 d’abril la celebració de l’acte d’Exaltació de Capitans i Bandereres i el... Llegiu-ne més...
RSS

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis, així com l’experiència de l’usuari al navegar per la web. Més informació. Accepte