Bàner

Banyeres Digital - Les notícies de Banyeres de Mariola

Opinió

Editorial: Banyeres Digital, fins sempre!

Al setembre de l’any 2005 ixia a la llum pública Banyeres Digital, el primer diari digital a Banyeres de Mariola redactat íntegrament en la nostra llengua, amb la vocació d’informar  els seus lectors i lectores residents a la localitat i,  per extensió, a totes aquelles persones que mitjançant  la gran revolució tecnològica que ha suposat l’aparició de la xarxa Internet han desitjat conèixer les particularitats de l’actualitat banyerina en altres indrets durant tot aquest temps.  

Passats 14 anys dedicats a la informació local,  responent així a una inquietud personal que sempre ha comptat amb una diligent complicitat familiar, arriba el moment de dir ‘adéu a Banyeres Digital’ per distintes raons, tot i que sempre quedarà la satisfacció del deure complit amb l’objectiu d’haver realitzat un periodisme independent, objectiu, rigorós i plural, malgrat els avatars sociopolítics i quan la major part dels mitjans de comunicació han sigut ( i són!) un clar reflex ideològic del poder econòmic que els dóna suport.  

Hi hauria distints motius que podrien explicar la fi d’aquesta experiència informativa, però sols citar-ne dos ja resulten suficients. Per una banda, cal esmentar el mal que les xarxes socials han fet ( i fan!), especialment al periodisme digital, amb la creació de perfils falsos i convertint les anomenades ‘fake news’ en vertaders signes d’objecte de culte informatiu sense adonar-se’n del perill que suposa la divulgació de continguts no contrastats, els quals arriben a sumar nombrosos i agraïts ‘like’ sense plantejar-se de forma objectiva l’origen i la intencionalitat de la informació rebuda. Precisament d’ahí que nous projectes de periodisme digital i d’altres en procés de reconversió,  professionals i acreditats al 100 %,  hagen passat d’oferir els seus continguts en obert a la fórmula de la subscripció, la qual comporta el pagament per rebre una informació completament professionalitzada. Conclusió ben evident: qui vulga una informació veraç, no mediatitzada, que la pague. Altra raó important en el nostre cas és que tot, o quasi tot,  arriba en la vida. Inclús el temps de la jubilació en el millor dels casos, pel que a partir d’ara s’enceta un període de noves perspectives i diferents inquietuds que tothom desitja veure complides mentre el beneplàcit de la salut acompanye.  

En l’hora del comiat, cal agrair afectuosament la fidelitat dels lectors i lectores habituals  que han ajudat amb les seues visites diàries a fer créixer paulatinament la publicació. Tampoc es pot oblidar  l’aportació i enorme col·laboració del centenar llarg d’anunciants -institucionals i particulars- que en tot aquest període d’existència han cregut en el projecte i han fet factible la seua pervivència. I als informàtics, dissenyadors i distints col·laboradors que han deixat la seu empremta, personalitat i bon fer amb vistes a una millor i renovada publicació. 

Com deia Machado, ‘Tot passa’... Ara serà la voluntat dels lectors haguts durant els darrers 14 anys la que puga contribuir a què aquesta experiència informativa constituixca  una referència bàsica en el periodisme realitzat a Banyeres de Mariola,  ajudant-la a romandre en el seu bagatge sociocultural i memòria col·lectiva en anys successius si s’estima oportú.

La detenció de Zaplana: punta de l'iceberg de la corrupció eòlica valenciana

Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat.

Que 16 anys després d'adjudicar els parcs eòlics valencians es detinga a l'ex-President de la Generalitat Valenciana no és cap alegria, perquè des de l'endemà a l'adjudicació vam ser bastants els que denunciàrem els xanxullos, corrupcions i ‘pelotazos’ que s'estaven donant ací. Una justícia tan lenta mai pot dir-se que siga justa i, per tant, no podem estar orgullosos que ara ixquen a la llum les corrupteles de fa tants anys.

La Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat ha vingut dient-ho des de fa anys, ens van insultar, ens van dir que "érem contraris al progrés i antivalencians". Ara, en part, ens donen la raó. Ara, quan gairebé que tots els delictes han prescrit i ens temem que les presons no s'ompliran de corruptes ni molt menys. A més, els assumptes que ara han aparegut no són més que la punta de l'iceberg de la corrupció generalitzada que sofrim al País Valencià.

Referint-nos només al Pla Eòlic Valencià, ací es parla que la família Cotino (Sedesa)  va obtenir 40 milions de benefici dels quals va pagar a Zaplana 10 milions. Però els Cotino només tenien el 25% de 400 MW instal·lats. En total, el Pla Eòlic constava de 1.700 MW. Amb una senzilla regla de tres, si els Cotino, amb 100 MW van obtenir 40 milions de beneficis i van donar 10 milions al Partit Popular,  caldria pensar que d'un total de 1.700 MW la totalitat de les empreses adjudicatàries obtindria un benefici de 680 milions d'euros i, en la mateixa proporció, pagarien una comissió de 170 milions d'euros. O algú ha pensat que només se'ls va exigir comissió als Cotino? Però tot això presumptament, fins que la justícia es pronuncie.

És a dir, encara ha d’eixir a flotació molta porqueria i, probablement, no ixca mai: al cap i a la fi, els Cotino són uns empresaris de províncies i han estat detinguts, però la resta d'adjudicataris, que són grans elèctriques i grans empreses del sector de la construcció, seran més llests i no seran enxampats. Repetim, presumptament.

Els actuals governants del País Valencià, que ja no són del Partit Popular, haurien de ‘prendre nota’ i acabar definitivament amb aquest Pla Eòlic Valencià, que ja no pot ser més ‘nauseabund’ i, si volen fer un altre Pla, que el facen, però obstinar-se a mantindre semblant desastre segurament els portarà més problemes que solucions.

8M18 Vaga feminista mundial, un èxit rotund

Per Anna Climent, regidora de Compromís a l'Ajuntament d'Alcoi.

Aquest any, més que mai, apuntar-se al feminisme és apuntar-se a cavall guanyador. La visibilització de la causa feminista està sent una conquesta inapel·lable que no tindrà volta de full, difícilment es podrà tornar enrere amb els èxit ja assolits. NordAmèrica i la seua potent indústria del cinema va engegar la campanya #meToo que va sacsar consciències i des de llavors el feminisme sembla imparable.

Les dones s'han empoderat i han dit prou, prou als abusos, prou a la precarietat, prou a la violència... però també prou a aquesta rutina patriarcal difuminada que ens dóna vetlladament drets però no ens eximeix de cap "deure" dels que tradicionalment s'atribueixen a les dones. Prou ja dels rols femenins en les cures (de criatures, de gent gran, de malalts), prou ja de les aspiracions professionals esquilmades per la maternitat, o per un esbiax entre els sous home/dona, prou ja de l'injust repartiment de les tasques domèstiques.

Mentre tot açò passa, mentre les dones de mig món han posat el seu davantal per capa per a volar i sentir que són lliures en les seues aspiracions, el PP ens recorda que no podem queixar-nos, que les dones estan molt millor que estaven, que la vaga de dones hauria de ser a la japonesa (és a dir, treballar més encara), que és una vaga de les elits feministes i no de les dones reals (açò darrer dit pel PP alcoià)... Com pot estar el PP tan allunyat de la societat i de les pulsions del carrer?

Darrerament el PP tot el que toca li esclata en les mans, només ens faltava sentir que els pensionistes massa tenen en patrimoni i massa es queixen si va i les pensions els han pujat un 0'25%. Però... el PP no entén res, no apuntar-se al cavall guanyador, no apuntar-se enguany que els masclistes estan amagats sota les pedres perquè veuen com la població comença a entendre que el feminisme és cosa de tots, i que és un moviment irrefrenable, és francament tindre poca visió estratègica.

Potser les urnes els castiguen, ja seria hora, perquè els col·lectius directament afectats per les polítiques del PP fóra bo que reaccionaren i decidiren que l'empoderament no és només un dia, el de la manifestació, el de la vaga, el de la reivindicació. Lluitar per una societat més justa i més igualitària és una tasca diària de tots i totes. En Compromís ho tenim clar i fem vaga. Clar que sí.

El bacteri Xylella fastidiosa ja està ací, per Mario Doménech Valor

El bacteri Xylella fastidiosa ja està ací. En la conferència realitzada per La Unió de Llauradors en la Cooperativa d’Altea el dimarts 18 de juliol 2017 es va tractar l'aparició del bacteri Xylella fastidiosa subsp. múltiplex. Aquest bacteri ha aparegut durant el més de juny als mitjans de comunicació i principalment s’ha fet ressò a la província d’Alacant. Concretament, el dia 22, es va realitzar un mostreig a un camp d’ametllers al terme municipal de Guadalest a la comarca de la Marina Baixa, en la província d’Alacant. El propietari, segons fons de la Unió de Llauradors (organització professional agrària), observava que el seu camp d’ametllers amb la varietat “Marcona” no tenia un desenvolupament vegetatiu normal ni productiu durant els dos, tres últims anys; aleshores es va comunicar a l’OCAPA (Oficina Comarcal d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua) de la zona, la qual cosa va fer que s’investigués mitjançant el Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria de la Generalitat Valenciana. De les 17 mostres arreplegades, 12 de les quals van donar positiu després de l’analítica realitzada a l’IVIA(Institut Valencià d’Investigacions Agràries) com així ho confirma el butlletí de resultats del dijous 29 de juny i, amb conseqüència, es va fer sabedor al Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Pesca (MAPAMA). Sembla ser que aquest camp d’ametllers no és l’origen del bacteri, els esforços se centren en algun arbre d’algun xalet de la zona com a possible focus, on s’ha fet servir material vegetal clandestí amb origen italià, sense cap certificació de sanitat vegetal.

Aquesta subespècie Xylella fastidiosa múltiplex apareguda a Guadalest és diferent a la que ha aparegut a Itàlia i a les Illes Balears denominada Xylella fastidiosa subespècie pauca. La subespècie múltiplex afecta principalment als gèneres Prunus (cirer, ametller, prunera...), gènere Quercus (carrasques,..), gènere Cercis, Ulmus,...encara que també a plantes com argelaga, romer, plataner (arbre), espígol, baladre, murta... entre altres. En el cas de la subespècie pauca detectada a Itàlia, afecta principalment al cafè, cítrics i oliveres. Aquest últim cas si que és important, pel fet que aquesta subespècie si que afecta amb la seua totalitat a l’arbre, aconseguint que s’assequen. Sembla ser que el seu origen va tenir lloc el 2010, coincidint amb un taller intern que es va celebrar a l'Institut de Protecció Fitosanitària en Itàlia. Els investigadors van introduir en el medi natural "de manera accidental o deliberada” un cep de Xylella que havien importat de Costa Rica per al seu estudi. Altres fonts comenten que el seu origen està en la importació de flors de Costa Rica, on el bacteri era patent. La presència d’aquest bacteri a Europa va tindre lloc al voltant de 1978 i no ha sigut fins l’any 2000 aproximadament quan s’ha pogut conèixer la seqüenciació d’aquest bacteri. El seu origen va tindre lloc als Estats Units d’Amèrica al voltant de 1880 i posteriorment, durant el segle XX, va viatjar cap a Sud-Amèrica i d’aquí principalment des de Brasil ha viatjat a Àsia i Europa. Aquest bacteri pot afectar a qualsevol cultiu llenyós. És desenvolupa principalment al xilema (teixits vasculars interiors) de l’arbre que és l’encarregat de xuclar l’aigua i les sals minerals del sòl a través de l’arrel i en sentit ascendent, la multiplicació del bacteri dintre dels vasos conductors provoca l’obstrucció de la saba bruta, per la qual cosa els vectors com els cicadèl.lids, cercopoïdeus ... entre altres, son els encarregats de transmetre en un radi d’uns 150 m el bacteri d’un arbre a altre. I dins d’un mateix arbre algunes branques poden estar afectades i altres no; per tant,  no s’observa una malaltia generalitzada en tot l’arbre.

Els efectes que es poden observar són com un estrès hídric, amb fulles seques des de l’exterior cap a dintre (punta de fletxa), però com he dit abans no en tot l’arbre, sinó alguna fulla, branca o tija, en canvi dins del mateix arbre podrem trobar que altres branques no estan afectades. I tampoc s’observen rodals afectats dintre d’una mateixa parcel·la. Són efectes molt puntuals dintre d’un mateix arbre. Moltes vegades es confonen en carències de minerals com el magnesi i manganés, cremat de les fulles o “motejat”. Actualment a la zona s’han designat 17 inspectors nous juntament amb els membres de l’OCAPA de la Marina Baixa i faran un rastreig en un radi d’uns 10 km a la rodona. Actualment hi ha dos vivers, que no vol dir centres de jardineria, immobilitzats amb tota la seua planta de forma cautelar per fer una recerca de la presència de qualsevol focus. També és comenta que no es pot parlar que puga haver mutacions d’aquest bacteri actualment, segons els investigadors d’IVIA. La lluita se centra en combatre el vector a base d’insecticides d’origen químic del tipus piretroides. També on s’ha detectat el focus en un radi de 100 m s’ha fet la destrucció de la plantació i triturat de la fusta generada amb una aplicació d’oxiclorur de coure per sobre. També es va informar que en el cas que una plantació destinada a la agricultura ecològica estigués dintre del radi dels 100 m afectada pel focus de Xylella, també serà destruïda (si és el cas de focus) o tractada amb insecticida d’origen químic (zona de prevenció) on prevaleix l’interès públic i sanitari sobre el de l’agricultura ecològica.

En quant a les indemnitzacions,  podem destacar:

-Indemnització per arrencament de cultiu, en aquest cas 2.500 € per hectàrea.(és obligatori per part del propietari l’arrencament. En cas contrari,  actuarà l’administració d’ofici amb les seues conseqüències).

-Indemnització per cultiu plantat o en producció (en aquestos dies s’estableixen preus per part de les cooperatives i els diferents sectors implicats, entre els quals es troba l’Unió de Llauradors).

Per últim, cal dir que qualsevol agricultor professional o no està obligat a comunicar a l’administració la sospita que puga haver al voltant del bateri Xylella fastidiosa als telèfons 900532000, 961207694 (Sanitat Vegetal de la Conselleria) o per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la , Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Per més informació consulteu el següent enllaç: http://www.agroambient.gva.es/documents/163214705/163408114/PC+XYLELLA+CValenciana+Julio+2016.pdf/a2f004cd-59a6-408c-b5a0-47e9c7a4439e

En els propers dies està previst fer conferències al respecte tant a Vinaròs, València, Muro, etc, per part de la Unió de Llauradors i ramaders a la Comunitat Valenciana.

******************************************************************************************************************

Mario Doménech Valor és natural de Banyeres de Mariola i exercix com a Enginyer agroalimentari i agroambiental. És assessor en gestió integrada de plagues, així com expert en disseny, desenvolupament i aprofitament d'horts urbans, ecològics i escolars.

¿Adiós, Mallaeta, adiós?

José Antonio Blanes Verdú.

La historia se repite. No aprendemos nada. ¿Por qué cuando algo se hace mal somos incapaces de rectificar? Los mismos medios hay para hacer la cosas favoreciendo a todos, a la gran mayoría que para favorecer a unos pocos, la gran minoría. ¿Pero por que no se pueden rectificar las decisiones , las haya tomado quien las haya tomado, que finalmente perjudican a todos?

En el año 2.000, en este mismo programa, publicaron mi artículo “Adiós Pedrera, adiós” que intentaba dejar constancia de lo que había sido la Pedrera. Intentaba ser un canto de sus gracias y será un documento para la gente que no la conoció antes. Un lamento que aún me estremece el corazón cuando lo leo. Un canto del cisne de aquella Pedrera natural, tranquila, bella i libre. Una súplica que no mereció ser atendida. El tiempo me dio la razón.

Ahora, 17 años después, el inexorable y depredador progreso, ¿progreso, avaricia, prevaricación?, quiere exterminar el resto de nuestro hermoso Plá Roig-Mallaeta continuación de la Pedrera.

Será lamentable para toda la población la pérdida de esta llana zona de paseo entre pinos y sierra. Van a destrozar un pedazo de la Sierra Mariola porque una raya les autoriza a construir en lo que, intrínsecamente, es Parque de Mariola. Matas de pebrella, timonet, romero, pinos, carrascas, carrascolla, sabina, etc que comparten por mitad la misma tierra, los dos terrenos de distinta calificación, serán arrasadas como pasó en la Pedrera. Lo que no consiguieron los incendios, lo que costó 4 vidas humanas y levantó a todo el pueblo contra la fatalidad, lo van a conseguir unos papeles y la pasividad. Luego vendrán las lamentaciones, cuando ya no tengamos solución. Luego vendrá lo que más me duele, aquello que dice: Aquí estaba, aquí había, esto era……

Sí. Esto es un lamento, un llanto por Granada antes de perderla, para no tener que llorarla por siempre. Esto es un ruego a nuestras autoridades y a todos para que hagamos lo imposible y lo posible, para continuar teniendo esta zona tan especial y concurrida por todos aquellos que quieren pasear por la naturaleza sin alejarse del pueblo. Donde, entre otras cosas, se crían los mejores rovellones del mundo, la xona serrana blanca y todas nuestras excelentes hierbas aromáticas y medicinales.

Los que no conocisteis la Pedrera como fue, nunca la podréis imaginar. Mucho será de lamentar que, entre todos, dejemos que pase lo mismo en la Mallaeta.


Pàgina 1 de 7

Editorial: Banyeres Digital, fins sempre!
dimecres, 13 de novembre de 2019
Al setembre de l’any 2005 ixia a la llum pública Banyeres Digital, el primer diari digital a Banyeres de Mariola redactat íntegrament en la... Llegiu-ne més...
El PP, partit més votat en les eleccions del 10N
diumenge, 10 de novembre de 2019
El Partit Popular ha estat la formació política més votada a Banyeres de Mariola en les Eleccions Generals del 10 de novembre, rellevant així al... Llegiu-ne més...
La xifra de l’atur baixa en 81 persones al mes d’octubre
dijous, 7 de novembre de 2019
81 persones menys al llistats de l’atur durant el mes d’octubre a les comarques de l’Alcoià- Comtat, segons reflexen les dades del Servef en... Llegiu-ne més...
Convocat el 35é concurs del cartell de festes
dimarts, 5 de novembre de 2019
La Comissió de Festes de St. Jordi convoca la celebració de la XXXV edició del Concurs del cartell anunciador de les festes de Moros i Cristians... Llegiu-ne més...
El Consorci Crea implantarà un projecte de compostatge en els centres escolars del Pla Zonal
divendres, 1 de novembre de 2019
El Consorci de Residus Crea instal·larà compostadores en tots els centres escolars de la seua àrea de gestió situats a Banyeres de Mariola,... Llegiu-ne més...
La Diputació d'Alacant inverteix 500.000 euros en la millora de les zones verdes
divendres, 25 d'octubre de 2019
La Comissió de Medi Ambient i Estalvi Energètic de la Diputació d’Alacant ha aprovat aquesta setmana la distribució de mig milió d’euros... Llegiu-ne més...
RSS

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis, així com l’experiència de l’usuari al navegar per la web. Més informació. Accepte